الف: بیمه اجباری شخص ثالث
خطرات تحت پوشش در بیمه شخص ثالث
خسارت های قابل جبران:
۱- خسارت بدنی:
شامل هر نوع دیه یا ارش ناشی از صدمه، شکستگی، نقص عضو، از کار افتادگی (جزئی یا کلی، موقت یا دائم) یا دیه فوت شخص ثالث به سبب حوادث مشمول بیمه موضوع قانون اصلاح قانون بیمه شخص ثالث می باشد
۲- خسارت مالی:
خسارت مالی زیانهایی است که به سبب حوادث مشمول بیمه موضوع قانون شخص ثالث به اموال اشخاص ثالث وارد شود.
پرداخت خسارت مالی تا ۵/۲ درصد مبلغ ریالی دیه اعلامی در ماههای حرام منوط به رویت هم زمان خودروهای مقصر و زیاندیده، دارا بودن بیمهنامههای معتبر طرفین حادثه، احراز وقوع حادثه و اصالت آن توسط بیمهگر و قبول تقصیر از جانب راننده مقصر خواهد بود. درصورتی که خسارت وارده بیش از مبلغ مذکور باشد پرداخت خسارت با ارئه گزارش مقامات انتظامی انجام می پذیرد.
ب:بیمه اجباری حوادث راننده
بیمه حوادث راننده غرامت فوت، نقص عضو و از کار افتادگی دائم اعم از کلی و جزئی راننده مسبب حادثه را جبران میکند.
خطرات تحت پوشش در بیمه حوادث راننده
شامل هرگونه سانحه وسیله نقلیه مسبب حادثه، تریلر، یدک متصل به آن و یا محمولات آن از قبیل تصادم، تصادف، سقوط، واژگونی، آتش سوزی و یا انفجار خواهد بود.
ملاحظات:
۱- پوشش این بیمهنامه شامل راننده وسیله نقلیه مسبب حادثه میباشد اعم از اینکه راننده داخل یا خارج از وسیله نقلیه باشد.
۲- پرداخت غرامت موکول به آن است که راننده مسبب حادثه دارای گواهینامه رانندگی متناسب با وسیله نقلیه باشد و وقوع حادثه ناشی از مستی، یا استعمال مواد مخدر یا روانگردان وی نباشد.
۳- مبنای محاسبه و پرداخت غرامت نقص عضو و از کار افتادگی این بیمهنامه ضوابط مندرج در آییننامههای مصوب شورای عالی بیمه است.
۴- چنانچه راننده وسیله نقلیه مسبب حادثه از محل بیمه نامه شخص ثالث یا صندوق تامین خسارتهای بدنی غرامت دریافت نماید، تعهد بیمهگر به میزان غرامت دریافتی کاهش خواهد یافت.
تخفیفات:
در صورتی که در مدت اعتبار بیمهنامه خسارتی اعلام نشود، هنگام تمدید بیمهنامه شخص ثالث اجباری، مازاد اختیاری و حوادث راننده تخفیف عدم خسارت سالیانه به شرح ذیل اعمال میگردد:
سال |
سال اول |
سال دوم |
سال سوم |
سال چهارم |
سال پنجم |
سال ششم |
سال هفتم |
سال هشتم و بیشتر |
درصد |
۱۰ |
۱۵ |
۲۰ |
۳۰ |
۴۰ |
۵۰ |
۶۰ |
۷۰ |
نحوه صدور بیمه نامه شخص ثالث
بیمه گذار می تواند با در دست داشتن کارت وسیله نقلیه و بیمه نامه سال قبل به یکی از واحدهای صدور بیمه مراجعه نموده ، فرم پیشنهاد مربوطه را با راهنمایی کارشناس بیمه تکمیل نماید. بیمه گذار می بایست حقبیمه را به صورت وجه نقد پرداخت و رسید آن را به بیمه گر ارائه نماید و پس از آن بیمه گر اقدام به صدور بیمه نامه نموده و بیمه نامه را به بیمه گذار تحویل می نماید.
شرایط عمومی بیمه بدنه خودرو
فصل اول
ماده ۱: اساس قرارداد
۷- مدت اعتبار بیمه نامه :شروع و پایان مدت اعتبار بیمه نامه به ترتیبی خواهد بود که در بیمه نامه معین میگردد.
فصل دوم
خسارت ها و هزینه های تحت پوششماده ۳: خسارت های تحت پوششجبران خسارت های وارد به موضوع بیمه و هزینه های مربوط ، به شرح زیر در تعهد بیمه گر خواهد بود :
موجب بروز خسارت شود.
نه های متعارفی که بیمه گذار برای نجات موضوع بیمه خسارت دیده وجلوگیری از توسعه خسارت و نیز انتقال موضوع بیمه خسارت دیده به نزدیک ترین محل مناسب برای تعمیر آن پرداخت می نماید حداکثر تا بیست درصد کل خسارت وارده قابل جبران خواهد بود
فصل سوم
خسارتهای مستثناء شده یا غیر قابل جبران
ماده ۵: خسارت های مستثناء شده
خسارت های زیر تحت پوشش این بیمه نامه نیست مگر آنکه در بیمه نامه یا الحاقیه آن به نحو دیگری توافق شده باشد :
۱- خسارت های ناشی از سیل ، زلزله و آتشفشان
۲- خسارت هایی که به علت استفاده از موضوع بیمه در مسابقه اتومبیل رانی یا آزمایش سرعت به آن وارد شود .
۳- خسارت های وارد به موضـــوع بیمه به علت حمل مواد منفجره ، سریع الاشتعال و یا اسیدی مگر آنکه موضوع بیمه مخصوص حمل آن باشد
۴- خسـارت های وارده در اثر پاشـیده شدن رنگ ، اسید و سایر مواد شیمیایی روی بدنه موضوع بیمه مگر آنکه ناشی از حوادث تحت پوشش بیمه باشد
۵- خسارت ناشی ازسرقت لوازم و قطعات موضوع بیمه پس از وقوع حادثه .
۶- خسارت ناشی از کشیدن میخ و سایر اشیاء مشابه روی بدنه موضوع بیمه .
۷- کاهش ارزش موضوع بیمه حتی اگر دراثر وقوع خطرات بیمه شده باشد .
۸- زیان ناشی ازعدم امکان استفاده ازموضوع بیمه حادثه دیده به علت تحقق خطــــرات تحت پوشش بیمه نامه .
ماده ۶ : خسارت های غیر قابل جبران
در موارد زیر جبران خسارت در تعهد بیمه گر نخواهد بود :
۲- خسارت های مستقیم و غیر مستقیم ناشی از انفجارهای هسته ای .
۳- خسارت هایی که عمدا” توسط بیمه گذار ، ذینفع و یا راننده موضوع بیمه به آن وارد می شود .
۴- خسارت های وارده به موضوع بیمه حین گریز از تعقیب مقامات انتظامی مگر آنکه عمل گریز توسط متصرفین غیر قانونی باشد .
۵- در صورتی که راننده موضوع بیمه هنگام وقوع حادثه فاقد گواهینامه رانندگی باشد یا گواهینامه رانندگی وی باطل شده باشد و یا مطابق مقررات راهنمایی و رانندگی گواهینامه راننده برای رانندگی موضوع بیمه متناسب نباشد. اتمام اعتبار گواهینامه در حکم بطلان آن نیست .
۶- خسارت های ناشی از حوادثی که طبق گزارش مقامات ذیصلاح به علت مصرف مشروبات الکلی و یا استعمال مواد مخدر یا روان گردان توسط راننده موضوع بیمه بوجود آمده باشد .
۷- خسارت ناشی از بکسل کردن وسیله نقلیه دیگر مگر آنکه موضوع بیمه مخصوص و مجاز به انجام این کار باشد و اصول و مقررات ایمنی را راعایت کرده باشد .
۸- خسارت های وارده به وسایل و دستگاههای الکتریکی و الکترونیکی موضوع بیمه درصورتی که ناشی از نقص و خرابی در کار کرد آنها باشد .
۹- خسارت هایی که به علت حمل بار بیش از حد مجاز توسط موضوع بیمه به آن وارد شود .فصل چهارموظایف و تعهدات بیمه گذار
ماده ۷ : رعایت اصل حد اعلای حسن نیت
ماده ۸ : پرداخت حق بیمه
ماده ۹ : اعلام تشدید خطر
ماده ۱۰ : اعلام خسارت
ماده ۱۲ : جلوگیری از وقوع حادثه و توسعه خسارت
ماده ۱۳: خودداری از جابجایی و یا تعمیر وسیله نقلیه
در صورت بروز حادثه بیمه گذار باید از جابجایی وسیله نقلیه جز به حکممقررات یا دستور مقامات انتظامی و همچنین تعمیر آن بدون موافقت بیمه گر خودداری نماید .
ماده ۱۴ : انتقال حقوق بیمه گذار به بیمه گر
فصل پنجم
فسخ و انفساخ قراردادبیمه
ماده ۱۵ : فسخ قرارداد بیمه
۲-در صورت تشدید خطر مگر آنکه توافق خاصی بین طرفین صورت گرفته باشد .
۳- چنانچه بیمه گذار سهوا” از اظهار مطالبی خودداری یا اظهارات خلاف واقع بنماید و مطالب اعلام نشده یا اظهارات خلاف واقع در ارزیابی خطر موثرباشد
۲- در صورتی که فعالیت بیمه گر به هر دلیل متوقف شود
تبصره-درصورتی که بیمه گذار بنا به دلایل دیگری متقاضی فسخ بیمه نامه باشد بیمه گر حق بیمه مدت اعتبار بیمه نامه را به روش کوتاه مدت محاسبه و باقیمانده حق بیمه را به بیمه گذار پرداخت می کند.
ماده ۱۶: انفساخ قرارداد بیمهدرصورتی که موضوع بیمه به علت وقوع حوادثی که تحت پوشش این بیمه نامه نیست ازبین برود ، بیمه نامه منفسخ می گردد.
ماده ۱۷: نحوه اعلام فسخ وبرگشت حق بیمه
چنانچه بیمه گذار یا بیمه گر بخواهند بیمه نامه را فسخ کنند باید مراتب را به طور کتبی ورسمی به طرف مقابل اطلاع دهند. اثر فسخ درتمام موارد ده روز پس از ابلاغ مراتب به اقامتگاه طرف مقابل شروع می شود. درصورت فسخ قرارداد بیمه ازطرف بیمه گر یا بیمه گذار یا انفساخ قرارداد بیمه، حق بیمه مدت اعتبار بیمه (به جز در مورد تبصره ماده ۱۵) به صورت روزشمار محاسبه وباقیمانده به بیمه گذار مسترد می گردد
تبصره :درصورتیکه ذینفع بیمه نامه شخص دیگری غیراز بیمه گذارباشد فسخ بیمه نامه توسط بیمه گذار مستلزم کسب موافقت ذینفع می باشد. درصورت فسخ از طرف بیمه گر، مراتب بایدعلاوه بر بیمه گذاربطورکتبی به اطلاع ذینفع نیز رسانده شود.
ماده ۱۸: انتقال مالکیت وسیله نقلیه بیمه شده
درصورت انتقال مالکیت موضوع بیمه به هریک ازانحاءقانونی، بیمه گذار می تواند بیمه نامه رافسخ وحق بیمه مدت باقیمانده بیمه نامه خودرا مسترد نماید. درصورت عدم فسخ بیمه نامه چنانچه مالک جدید به تعهدات بیمه گذار درمقابل بیمه گر عمل نماید تعهدات بیمه گردرقبال مالک جدید ادامه خواهد یافت.
تبصره – چنانچه انتقال مالکـیت موضوع بیمه پس از وقوع حادثه ای باشدکه به بیمه گراعلام نشده است بیمه گر هیچ گونه مسئولیتی برای جبران خسارت های وارده درمقابل مالک جدید نخواهد داشت.فصل ششم
نحوه تعیین وپرداخت خسارت
ماده ۱۹: نحوه تعیین مقدار خسارت
تبصره ۱ :درخسارت کلی ملاک محاسبه و تسویه خسارت ، ارزش معاملاتی موضوع بیمه در روز حادثه و حداکثر تامبلغ بیمه شده خواهدبود. از خسارت کلی ، ارزش بازیافتی احتمالی و کسورات مقرر کسر و هزینه متعارف نجات و حمل تاحد مقرر به آن اضافه می شود مشروط بر اینکه از کل مبلغ بیمه بیشترنشود
تبصره ۲ :ارزش بازیافتی موضوع بیمه توسط بیمه گر تعیین می شود . در صورت عدم موافقت بیمه گذار با ارزش تعیین شده، بیمه گر پس از تملک موضوع بیمه و انتقال سند ، خسارت را با کسر فرانشیز و سایرکسورات و اضافه نمودن هزینه های متعارف نجات و حمل پرداخت خواهد نمود.
تبصره ۳ :با پرداخت خسارت کلی ، قرارداد بیمه خاتمه می یابد و چنانچه مدت قرارداد بیمه بیش از یک سال باشد حق بیمه سال های بعدبه بیمه گذار مسترد می شود.
تبصره ۴:قبل از پرداخت خسارت مربوط به سرقت کلی موضوع بیمه، سند مالکیت وسیله نقلیه بیمه شده باید به بیمه گر منتقل شود.
تبصره ۵ :چنانچه تا یکسال پس از پرداخت خسارت وسیله نقلیه سرقت شده و انتقال مالکیت آن به بیمه گر ، وسیله نقلیه مذکور پیدا شود بیمه گر موظف است آن را با رعایت آیین نامه بازیافت خسارت مصوب شورای عالی بیمه به فروش رساند و سهم بیمه گذار از مبلغ بازیافتی را با توجه به درصدی که از خسارت پرداختی کسر کرده است به وی پرداخت نماید.ب ) خسارت جزئی :
تبصره ۱ :بیمه گر می تواند به جای پرداخت نقدی خسارت ، موضوع بیمه را در مدتی که عرفا” کمتر از آن میسر نیست تعمیرکند یا وسیله نقلیه مشابهی را در عوض آن به تملک بیمه گذار درآورد. در هرحال فرانشیز و استهلاک به عهده بیمه گذار خواهد بود.
تبصره ۲ :در صورتی که مبلغ بیمه شده کمتر از ارزش موضوع بیمه در روز وقوع حادثه باشد بیمه گر فقط به تناسب مبلغ بیمه شده با قیمت واقعی آن در روز حادثه مسئول جبران خسارت خواهد بودفصل هفتمسایرمقررات
ماده ۲۱ : بیمه مضاعف
اگر وسیله نقلیه موضوع این بیمه نامه در طول مدت اعتبار قرارداد ، بدون قصد تقلب به موجب بیمه نامه یا بیمه نامه های دیگری درمقابل تمام یا بخشی از
ماده ۲۲ : ارجاع به داوری
ماده ۲۳ : مهلت اقامه دعوی
ماده ۲۴ : قلمرو جغرافیایی پوشش قرارداد بیمه
این بیمه ها فقط در داخل خاک ایران معتبر بوده و حوادث واقع در خارج ازکشور مشمول بیمه نمی باشد مگر اینکه صراحتا” در شرایط خصوصی بیمهنامه ذکرشده باشد
شرایط خطرات اضافی بیمه بدنه
۱-۱ حداکثر تعهد بیمه گر در طول مدت بیمه نامه تا ۲۰% مبلغ مورد بیمه می باشد.
۲-۱ تعهد بیمه گر برای یک حلقه چرخ شامل : تیوپ ،رینگ ، قالپاق و سیستم صوتی شامل رادیو پخش ، بلند گو ها تا دو درصد مبلغ بیمه شده می باشد ، مشروط بر اینکه از ارزش روز قبل از حادثه بیشتر نباشد.
۳-۱ خسارت ناشی از سرقت هر یک از قطعات و لوازمات فقط یک بار قابل پرداخت است مگر آنکه بیمه گذار تقاضای پوشش مجدد نموده و حق بیمه اضافی متعلقه را پرداخت نماید.
۴-۱ فرانشیز سرقت باطری و لاستیک چرخ های اتومبیل معادل ۵۰ درصد قیمت نو آنها قابل پرداخت می باشد.
۵-۱ بیمه گذار موظف است در صورت وقوع خسارت گزارش مقامات انتظامی ذیربط را اخذ و در اسرع وقت قبل از بازسازی مراتب را به اطلاع بیمه گر برساند.
۲- شکست شیشه :در صورت شکست شیشه بدون وقوع خطرات مورد تعهد ، ارزش روز شیشه و هزینه نصب آن قابل پرداخت خواهد بود ، مشروط بر اینکه خودرو به ارزش روز بیمه شده باشد.
۳- خسارات ناشی از تاثیر موادشیمیایی:در این پوشش در صورت سالم و بی عیب بودن رنگ خودرو خسارات ناشی از تاثیر انواع اسیدها و سایر مواد شیمیایی بر روی رنگ خودرو تحت پوشش قرار می گیرد.
۴- عدم اعمال قاعده نسبی حق بیمه : منحصر به مواقعی است که خسارت دریافتی از محل بیمه نامه و یا افزایش قیمت خودرو از ۲۰% مبلغ بیمه شده تجاوز ننماید و در صورت افزایش قیمت خودرو بیش از در صد مذکور قاعده نسبی سرمایه نسبت به مابه التفاوت اعمال خواهد شد،، در خسارت کلی حداکثر تعهد بیمه گرمبلغ بیمه شده می باشد.
این پوشش مخصوص بیمه نامه هایی است که در زمان صدورخودرو به قیمت روزبیمه شده باشد.
۵- هزینه های ایاب و ذهاب :در صورتیکه به علت وقوع یکی از خطرات تحت پوشش به استثناء ( سرقت و خسارت کلی ) امکان استفاده از مورد بیمه برای بیمه گذار میسر نباشد روزانه تا مبلغ ۵۰ هزار ریال هزینه ایاب و ذهاب قابل پرداخت بود مدت این پوشش در طول سال حداکثر سی روز است
هزینه ایاب و ذهاب پس از کسر سه روز اول به عنوان فرانشیزپرداخت خواهد شد.
۶- حوادث طبیعی :دراین پوشش خسارات ناشی از سیل ، زلزله ، آتشفشان ، طوفان و تگرگ تحت پوشش قرار میگیرد.
توضیح اینکه فرانشیز تمامی پوششها در ظهر فرم بیمه نامه قید گردیده و تخفیفات آنها هـمانند درصدهای خطرات اصلی منظور خواهــد شد چنانچه بیمه گذار از محل هر یک از خطرات اضافی، خسارتی دریافت نماید، به هنـــگام تجـدید بیمه نامه ، تخفیف عدم خسارت تمامـــی خطرات اضافی حذف خواهد شد
نحوه صدور بیمه نامه بدنهبیمه گذار می تواند با در دست داشتن کارت وسیله نقلیه به همراه وسیله نقلیه به یکی از واحدهای صدور بیمه مراجعه نموده ،فرم پیشنهاد مربوطه را با راهنمایی کارشناس بیمه تکمیلنماید. کارشناس بیمه پس از بازدید اولیه از خودرو و تکمیل فرم مربوطه آن را به واحد صدور ارجاع می دهد.
بیمه گذار بایستی حقبیمه را به صورت وجه نقد، حواله بانکی، چک ،پرداخت و رسید آن را از بیمه گر دریافت نماید یا به ترتیبی که مورد توافق قرار گرفته در سررسد معین ،نسبت به پرداخت آن اقدام نماید، لازم به ذکر است این بیمه فقط در محدوده جغرافیائی جمهموری اسلامی ایران معتبر بوده و حوادث واقع در خارج ازکشور مشمول این بیمه نمی باشد مگر بیمه گذار نسبت به خرید پوشش اضافی ترانزیت اقدام نموده باشد .